top of page

Bryggeri-spotlight: Brasserie Dupont


Selvom vi er meget orienteret mod den danske ølscene er vi ikke blege for at putte udenlandske bryggerier på hanerne – som for eksempel Brasserie Dupont fra Belgien Brasserie Dupont fra Tourpes i det vestlige Hainaut har brygget øl siden 1844 og er en del af en gård der har rødder tilbage til 1759.

Bryggeriet blev grundlagt, da agronomen Louis Dupont får foræret gården Rimaux-Deridder med tilhørende bryggeri af sin far i et forsøg på at afholde ham fra at flytte til Canada og købe en gård der. I 1945 testamenterede den barnløse Louis bryggeriet til sin nevø, Sylvia Rosier. Rosier arbejdede på bryggeriet sammen med sin søn Marc, der bestyrede bryggeriet fra 1964 til 2002, og sin datter Claude med hvem han startede ROLA Office, et laboratorie der arbejder med analyse af bryggeriets processor og det tilhørende malt-hus.

I dag er det Sylvia Rosiers børn og børnebørn der driver bryggeriet. Sylvias barnebarn Olivier Dedeycker startede på bryggeriet som brygger i 1990 og har som fjerde generation siden 2002 overtaget rollen som Direktør for bryggeriet.

Bryggeriet bruger stadig 2 kobberkedler fra 1920 – i 2008 var bryggeriet nødsaget til at skifte deres sikar ud da det slet og ret var slidt op. Hver enkelt bryg er i størrelses ordenen 55-60 hektoliter (5500-6000 liter).

Bryggeriets flagskibe er Moinette Blond og Saison Dupont (Saison Duponts internationale popularitet blev i høj grad grundlagt af en talentfuld amerikansk importør).

Saison Dupont er et stiltypisk eksemplar af Saison øl-typen; En overgæret øl brygget i vinterperioden og lagret indtil sommeren hvor den traditionelt er blevet serveret for arbejderne i marken. Lys kobber, lettere uklar, farve med fine frugt og krydrede aromaer og en kraftig bitterhed bidrager til en højt læskende drik – lige noget for ’saisoners’ (sæsonarbejderne) i marken.

Af mange betragtet som ’klassikeren’ blandt belgiske sæson øl.

Moinette Blond er blevet brygget siden 1955 og er bryggeriets absolutte flagskib på det belgiske marked. En overgæret øl der har sit navn fra de sumpede områder der i sin tid var ved bryggeriet (moëne = gammelt fransk ord for sump). Lys kobber i farven og mange fine humle aromaer. Moinette Blond er takket være en fin balance mellem sødme, bitterhed og frugt yderst læskende.

Begge øl er d.d. (12/8-2017) at finde på hanerne hos Brewers Inc.


Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page