Meet the Brewer - Søren Wagner
Fælles for alle bryggere er passionen for godt øl, men alle bryggere har deres unikke indgangsvinkel til faget, deres øl og råvarerne – til stor glæde for os øldrikkere, der dermed også får stor variation i de øl vi kan nyde. Men hvad er det lige der får gærlåsen til at boble for den enkelte brygger? Det vil vi gerne undersøge i det vi kalder ’Meet the Brewer’.

Søren Wagner startede som håndbrygger, men indså hurtigt at ambitionerne og passionen rakte til mere. Brewers Inc. har taget en snak med Søren, en af folkene bag bryggeriet Dry & Bitter til en snak om brygning, øl og senest velgørenhedsprojektet ’Hops not Hate’.
Søren Wagner har været en del af den danske craft-beer scene siden midten af nullerne hvor han slog sine folder hos Lord’en (Lord Nelsson, red.). Senere begyndte Søren selv at brygge, men indså hurtigt at det han gerne ville ikke helt var muligt med håndbrygger udstyr. ”Min mor havde set hvor passioneret jeg var omkring hvad der skete i ølverdenen og så synes hun at jeg skulle have sådan et hjemmebryganlæg i julegave”, fortæller Søren og fortsætter ”jeg tror jeg nåede at brygge en 10-15 batches derhjemme, men jeg ønskede større kontrol i min brygning, og indså hurtigt at det ville være en dyr investering at få kontrol over den slags, uden at have et
professionelt anlæg – så det var en overgang der gik ret hurtig”. Dry & Bitter hedder bryggeriet som Søren startede efter først at have skabt et navn for sig selv i den danske øl-scene med baren Fermentoren. Dry & Bitter er en del af Ølkollektivet der holder til i Gørløse på Sjælland, ”navnet opstod sådan lidt tilfældigt faktisk, da vi startede Fermentoren havde vi ikke rigtig fundet på noget navn endnu, og så var det sådan lidt – jamen hvordan kan vi godt lide vores bajere – vi kan godt lide dem Dry & Bitter”, er Sørens forklaring på hvordan bryggeriet har fået sit navn. Men selv om navnet leder tankerne hen på IPA’er er Dry & Bitter ifølge Søren ikke et decideret IPA-bryggeri: ”Vi har stor fokus på humlen, det kan vi ikke komme uden om, og det vil vi også gerne, det er også det vi drikker mest selv… hvis vi har et decideret fokus så er det at brygge øl der har en høj grad af ’drinkability’, virkelig drikbare øl, man bare har lyst til at købe store glas af, fordi de bare smager godt – men også noget man kan tage stilling til. Øl hvor man kan stille sig kritisk, analysere det, skille smagene fra hinanden og sætte dem sammen igen. Men også øl man ’bare’ kan sætte sig ned og nyde, hvis det er det man vil, en god bajer”.

Dry & Bitter har haft stor succes siden de slog dørene op, særligt på det internationale marked der aftager en anseelig procent af bryggeriets produktion, har de oplevet massiv vækst de sidste par år. Men hvor store ambitionerne er, vil Søren ikke helt ud med, ”der er et vist nummer, et vist hektoliter tal som jeg vil lade forblive usagt, men det er der hvor vi skal nå til, og når vi når der til så er der ikke noget behov for at vækste mere”, som han udtrykker det. Når snakken falder på selve brygningen er det tydeligt at Søren er passioneret om det han laver – og at han trives i spændingsfeltet mellem videnskaben og det kreative der i sidste ende bliver til øl. ”Jeg synes det er fantastisk at være med til at lave menneskabte produkter… der er så meget der er op til håndværk, man har nogle råvarer, og hvordan ønsker man så at de skal opføre sig, hvordan skal de kontrolleres – der er lidt som at være en kok – du står med et materiale som man så skal oversætte til en smag” fortæller Søren og fortsætter ”Det er netop det der med at folk har forskellige kreative udtryk og det er netop der hvor det bliver spændende, for det er der hvor mennesket kommer ind i billedet”. Søren lægger ikke skjul på at han føler sig privilegeret over at være en del af den danske specialøl branche, og det er måske også det der har drevet ham til at starte Hops not Hate. ”Jeg tænker ofte over hvor godt vi egentligt har det, og vi snakker også ofte politik og om humanitære ting, og Hops not Hate er en mulighed for at prøve at skubbe noget i verden som kan være med til at gøre noget godt” fortæller Søren, ”Jeg har gået med ideen i en seks måneders tid, og så lykkedes det endeligt at få de første tre-fire stykker til at være med på ideen, før det turde jeg ikke skubbe det rigtig ud i verden, men jeg har været overvældet af hvor mange der vil være med”.

Hops not Hate handler om, at de bryggerier der brygger under den ’fane’ forpligter sig til at donere 50% af net-profitten til to velgørende formål, et lokalt og et ikke lokalt – det samme gør sig gældende for de distributører der har med øllet at gøre og i sidste ende også i detailhandlen – ”når en kunde så køber en øl i sidste ende, så donerer de så dermed til seks velgørende formål forskellige steder i verden”, forklarer Søren, ”det er ikke fordi jeg forventer nogen verdensrevolution, rent økonomisk på baggrund af det her, med det jeg dog håber på er at det giver forbrugeren en chance for aktivt at tage stilling. Jeg synes ikke det er meget anderledes end at gå ned og købe æg fra fritgående høns, fordi så har de haft det godt. Det kan godt være de koster en femmer mere, men i sidste ende så skal vi også tvinge os selv til at tage stilling til de ting vi foretager os. Der skal i hvert fald lyde et stort held og lykke med projektet her fra Brewers Inc. der også er i dialog med Hops not Hate, med henblik på at kunne bidrage positivt til projektet. Du kan møde Søren Wagner til Meet the Brewer arrangementet tirsdag d. 23.5 kl. 20-22 i Brewers Inc. Det koster 50,- (+ evt. gebyr) og med i prisen er fem smagsprøver på bryggeriets øl. Billetter købes gennem Billetto https://goo.gl/KFI7Re.